Tips & Tricks

Om je wollen tapijt zo lang mogelijk als nieuw te houden, kan je het best regelmatig onderhouden. Maar een ongelukje is snel gebeurd. Met onderstaande tips kan je hardnekkige vlekken verwijderen én voorkomen, zodat je nog langer kan pronken met een stralend tapijt.

1. Stofzuigen

Een goed begin is het halve werk. Door je tapijt regelmatig te stofzuigen, voorkom je dat het stof zich vasthecht in de vezels en de kleur uit je tapijt vervaagt. Zo’n tweemaal per maand is alvast een goed begin. Voor het beste resultaat raden we je aan om tijdens het stofzuigen een ‘kruisbeweging’ te maken, waarbij je steeds van zuigrichting wisselt. Op die manier blijven de delicate vezels van je tapijt beschermd tegen langdurige wrijving en gaan ze langer mee. Vergeet ook de onderkant niet!

2. Vlekken verwijderen

Voorkomen is beter dan genezen. Als er iets op je tapijt gemorst wordt, doe je er goed aan om de vlek zo snel mogelijk aan te pakken. Vloeistoffen neem je best op door er met een droge handdoek op te deppen. Begin zeker niet te schrobben, want zo wrijf je de vlek er alleen maar dieper in. Zodra het meeste vocht geabsorbeerd is, bestrooi je de vlek met zout. Laat de zoutkorrels minstens een half uur inwerken en zuig ze dan op met de stofzuiger. Is de vlek nog steeds zichtbaar? Meng dan een halve liter water met 120 ml witte azijn en een halve theelepel bruine zeep. Neem een vochtige spons of doek en test op een klein plekje of je tapijt niet slecht reageert op het mengsel. Als er geen verkleuring optreedt, kan je de vlek hiermee verder behandelen.

3. Wassen & drogen

Wil je je tapijt ook eens een grondige reinigingsbeurt geven, dan kan dat met tapijtshampoo of mild reinigingsmiddel. Los het product op in een emmer koud water en wrijf het tapijt in met een spons. Opgelet: wrijf altijd met de draden van het tapijt mee en ga nooit tegen de richting in. Zodra het tapijt volledig is ingezeept, mag je het schuim er weer afspoelen met zuiver water. Geef je mat nadien zeker voldoende tijd om te drogen.

4. Vertrouw op professionals

Zo! Met bovenstaande tips zou je perfect in staat moeten zijn om je tapijt stof- en vlekvrij te houden. Twijfel je toch nog over de juiste producten en technieken, dan kan je steeds bij ons terecht! In onze ateliers kunnen we:

  • tapijten wassen aan €17,5/m2
  • tapijten ontgeuren aan €55/stuk
  • tapijten festonneren aan €11/m
  • tapijten herstellen
  • tapijten reinigen aan huis
Vraag offerte aan
Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *